Merellinen Raahe

Viikonloppu Raahessa

Lähdimme vaunureissulle Raahen Lohenpyrstöön mieheni kanssa melkein kahdestaan, sillä mukanamme oli vain 1,5-vuotias kuopuksemme. Kesän aikana on usein tuntunut, että kaikkein helpoin matkakumppani on tämä pienimmäinen. Hän on innokas menemään joka paikkaan ja kaikki käy. Isompia pitää patistella koko ajan ja läheskään kaikki paikat eivät kiinnosta.

Aluksi tuntui vähän vaikealta paikan valinta ja Raahe tuntui tylsältä, mitään sanomattomalta paikalta, mutta sinne on lyhyt matka ja meillä oli monenlaisia etukuponkeja ja passeja kertynyt kesän aikana reissuilta ja ne kaikki kävi SF-Caravan Lohenpyrstöön, joten suuntasimme kaikesta huolimatta Raaheen.

Pietari Brahe ohjaa liikennettä oikeaan suuntaan vanhan Raahen keskusaukealla.

Täytyy heti aluksi myöntää, että Raahe yllätti kauneudellaan ja merellisyydellään meidät ja vaikka paikka ei ollut meille täysin tuntematon entuudestaan, siellä riitti katseltavaa ja ihasteltavaa.

Mikonkarin kärjessä kuvaamassa kaunista kesäpäivää.

SF-Caravan Lohenpyrstö

Tervetuloa SF-Caravan Lohenpyrstöön.
Lohenpyrstön päärakennus, jossa on mm.vastaanotto vessat ja saunat.

Lohenpyrstö on karavaanareiden oma leirintäalue ja hinnat siis täälläkin karavaanareihin kuuluville huokeammat eli sähköpaikka 19 euroa yö, muille 29 euroa. Meillä tuli kaikkien etujen jälkeen viikonloppu maksamaan leirintäalueen osalta 3 euroa. 🙂

Täältä löytyy lisää vessoja ja suihkut sekä leikkihuone Vilipertti.

Lohenpyrstö on 2007 perustettu leirintäalue ja sieltä löytyy kaikki mahdolliset mukavavuudet todella siisteissä tiloissa. Jälleen kerran ihmettelen samaa asiaa, että suihkuja on vain yksi, missä voi käydä omassa rauhassa ja loput on saunan yhteydessä. Ilmeisesti todellinen karavaanari, peseytyy yhdessä muiden kanssa. Vielä kumminkin on erikseen naisten ja miesten vuorot. 🙂

Uimarantaa. Rannalla on myös laituri.

Alueen oma uimaranta ei ole kovinkaan hyvä, mutta vajaan puolen kilometrin päässä on upea Mikonkarin yleinen uimaranta, jossa kyllä kelpaa polskia.

Uimaranta auringonlaskun aikaan.

Lapset on hyvin otettu huomioon ja alueelta löytyy aidattu leikkikenttä, jossa on ihan pienille potkupyöriä ja mopoja yms. Polkuautorata ja autot ovat vapaasti päiväsaikaan käytettävissä. Pyöriä ja soutuvenettä saa lainaksi, löytyy lentopallo- ja Petanque-kentät ja tikanheittopaikka. Uudehkona tilana on leikkihuone Vilipertti, josta löytyy mm. PlayStation, pöytäfutis ja muita pelejä.

Lasten leikkipaikat
Merenrannan läheisyydessä on iso grillikota.
Kodassa oli tulet valmiina, mutta meilä ei ollut makkaroita mukana.
Aurinko värjää maisemaa.
Aurinko laskee todella upeissa väreissä perjantai-iltana.
Kesän liekehtivin auringonlasku.
Hyvää yötä karavaanarit!

Raahea ristiin rastiin

Lauantaina lähdimme pojan päiväunien aikaan ajelulle. Yritimme kierrellä mahdollisimman paljon merenrantareittejä, koska vesimaisemat on aina yhtä mielekästä kuvattavaa, samoin kuin vanhat rakennukset.

MIkonkari

Ensimmäisenä ajelimme Mikonkarin kärkeen katselemaan vanhaa kalastajakylää. Siellä on muutamia ihania, vanohoja, punaisia mökkejä.

Tämä oli ainoa asumattoman näköinen mökki, joko oli kääntöpaikan päässä.
Kurkkasin ikkunasta, kukaan ei kurkannut takaisin.
Vaja
Iso-Fantissa pursiseuran veneitä.

Vanha talo kunnostuksen kohteena.

Raahen tapahtumista emme etukäteen tienneet mitään, mutta yhtäkkiä väkeä oli joka paikassa ja liikenteenohjaaja pysäyttivät meidät ja heiltä saimme tietää, että käynnissä on Raahen Pimiät päivät. Päätimme mennä katsomaan kuinka pimeää porukkaa on liikkeellä. 🙂

Puiston pensaita oli koristeltu lasten ja nuorten tekemillä naamareilla.

Ensimmäiset paikat oli täynnä sekalaisen romppeen myyjiä. Pappa- Tunturin raatoja, astioita, leluja ja kaiken maailman tunnistamattomia hilavitkuttimia

Yksi Raahen Pimeiden päivien osallistuja.
Vanhoja mopoja
Ronpetorilla oli myyjiä nurmikkopaikoilla, asuntovaunuilla ja pakettiautoilla.
Vanha Mini

Tietysti kaiken kiertelyn lomassa tulee nälkä ja lähdimme suunnistamaan keskustaa kohti kävellen. Googlen avustuksella löysimme hyvän ruokapaikan, Alto Maren, jossa oli lauantainakin lounasbuffet. Valitettavasti tällä hetkellä heidän nettisivunsa eivät toimi kunnolla, joten linkistä ei ole hyötyä.

Keltainen talo on Langin kauppahuone.

Jälkiruokakahvipaikaksi voin suositella historian havinaa huokuvaa Langin kauppahuonetta. Ihastuttava paikka, jossa työntekijät ovat pukeutuneet ajan hengen mukaisesti ja kahvia juodaan vanhoista porsliinikupposista. Tänne ei kannata mennä kovalla kiireellä, vaan rauhassa istuskelemaaan ja ihastelemaan  menneitä aikoja.

Kahvilan ikkunasta näkymiä vanhaan Raaheen.
Langin kauppahuonoeen sisustusta.
Takapihalle oli rakennettu uusi kuisti, josta on esteetön pääsy sisätiloihin.

Luontopolulla ja lähimaastossa

Leirintäalueen ja uimarannan lähistöllä kulkee Mikonkarin 1,8 km pituinen luontopolku. Kävimme polulla käveleskelemässä kahteen kertaan. Kuvailin siellä ensin illan hämyssä ja seuraavana päivänä hyvin kirkkaalla ilmalla.

Lintutorniin kiipeäminen omalla vastuulla.

Polkua ei voi varsin esteettömäksi kehua, mutta ryttyytimme siitä huolimatta rattaiden kanssa osan matkaa polusta, koska halusimme sinne yhdessä. Polun varrella on lintutorni, josta näkyy puiden ylitse suoraan merelle. Näkyvät ovat todella upeat ja harmittaa, etten hoksannut kuvata täältä auringonlaskua.

Uimarannalle johtava polku, tänne pääsee rattailla.
Aurinko hetkeä ennen laskeutumista.
Ainoa varmasti tunnistamani sienilaji on punakärpässieni. Ei siis kannata kysyä mua sienimetsään oppaaksi. 😉
Lauantaina aurinko laskee herkissä sävyissä.
Illalla luontopolulla oli rauhallista, päivällä oli pyöräilijöitä.
Maisema merelle tornista. Alla näkyy laaja pihlajametsä.

Leirintäalueella takaisin. Jälleen on aika pakata leiri ja lähteä kotiin.

Syyskesän kauniit ja lämpimät ilmat näyttävät jatkuvan edelleen ja suunnitelmissa on vielä yksi vaunureissu. Ilmeisesti menemme tapaamaan kuuluisaa Pihtiputtaan mummoa. 🙂 Pihtiputaalla on yksi mielenkiitoinen paikka, jonka haluaisin käydä kuvaamassa, joten olkaahan kuulolla.

Johanna

Tekijä: Johanna

Naimisissa ja kolmen lapsen äiti. Tarkoitukseni on kuvata kivoja kohteita ympäri Suomenmaan. Kesällä hurruuttelemme asuntovaunu perässä ja talvella keskitytään enemmän lähikohteisiin.